© 2023 Amstelland Zorg
Terug naar Zorgprogramma’s

Orthopedie

Het zorgprogramma Orthopedie is ontwikkeld in aansluiting op de verschillende relevante richtlijnen en de veranderende structuur van de gezondheidszorg: Streven is om zinnige en zuinige zorg te leveren voor patiënten met een klacht aan het bewegingsapparaat in één van de vijf meest voorkomende orthopedische klachtengebieden. De incidentie van orthopedische klachten binnen huisartsenpraktijken verschilt binnen een wijk doorgaans weinig. Met gebruik van dezelfde richtlijnen, is de inter dokter variatie van medisch handelen is echter vaak vrij groot. Huisartsen en fysiotherapeuten trekken gezamenlijk met elkaar op. De patiënt staat centraal. Vertrekpunt is een gezamenlijke multidisciplinaire scholing op basis van wetenschappelijke evidentie. Er zijn patiënt profielen ontwikkeld voor de 5 meest voorkomende orthopedische klachtengebieden. Deze dienen als basis ter bepaling van de gewenste route van verwijzen. De samenwerkende zorgverleners stemmen onderling af wie welke zorgtaken uitvoert. Dit draagt bij aan een éénduidige wijze van benaderen van de patiënt. Door de patiënt zo snel mogelijk bij de juiste zorgverlener onder te brengen voor de juiste behandeling wordt onder- of overbehandeling voorkomen.

zorgprogramma orthopedie
zorgprogramma orthopedie

Doel

  • Zinnige en zuinige zorg in de eerste lijn met Juiste Zorg op de Juiste Plek (voor de patiënt geldt, fijn als hier dichtbij huis invulling aan gegeven kan worden!)
  • Verbetering van de onderlinge afstemming tussen zorgverleners, mono- en multidisciplinair;
  • Gezamenlijke en éénduidige wijze van benaderen van de patiënt;
  • Minder medisch specialistische diagnostiek (indien niet van toegevoegde waarde voor de behandeling)
  • Minder verwijzingen naar de 2e lijn (indien hieraan invulling gegeven kan worden binnen de 1e lijn).

Voor wie?

Alle zorgverleners in de regio Amstelland betrokken bij de zorgverlening aan patienten met orthopedische klachten.

Aanmelden scholing

Ook de scholingen van het zorgprogramma orthopedie volgen? De scholing bestaat uit 2 delen en wordt in het najaar weer aangeboden op 4 oktober (deel 1) en 25 oktober (deel 2).

Zorgprogramma contactpersonen

Downloads

Bekijk meer programma’s

Sluiten