Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijzen huisartsen en praktijkondersteuners patiënten door naar de wijk- of welzijnscoach van Participe. Klachten als vermoeidheid. Pijn in de nek. Stress. Angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak.
Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid etc. Onder de noemer van ‘Welzijn op Recept’ kunnen huisartsen en praktijkondersteuners patiënten verwijzen naar de wijk- of welzijnscoach die bij hen in de wijk werkzaam zijn. Inwoners uit de regio kunnen overigens ook rechtstreeks contact opnemen met de lokale wijk- of welzijnscoach.
Welzijn op Recept is in hoge mate ook een vorm van integrale zorg. Integrale zorg is een andere manier van organiseren waarbij de patiënt/inwoner en zijn hele leven centraal staat. Voor Welzijn op Recept betekent dit dat zorg en welzijn nauw met elkaar samenwerken om samen de juiste zorg te kunnen leveren.