© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar overzicht

POH GGZ Jeugd

In Aalsmeer is een paar jaar geleden de POH GGZ jeugd gestart, aanvankelijk als project en inmiddels geëvalueerd. De doelstellingen zijn ruim behaald en als duidelijke meerwaarde beoordeeld, dus gecontinueerd en ingebed in 5 praktijken. In Uithoorn is de POH GGZ jeugd al vanaf 2011 ingezet en ook daar naar volle tevredenheid.

In de gemeente Amstelveen verstrekt de gemeente sinds oktober 2021 subsidie voor de inzet van een POH GGZ Jeugd. Het doel is om bij te dragen aan goede en passende zorg voor de kinderen en jongeren van Amstelveen. Er zijn gaandeweg POH’s gestart bij enkele huisartsenpraktijken. De POH’s zijn in dienst van Arkin, waarmee de huisarts geen werkgevers verantwoordelijkheid draagt. De intentie is om de POH GGZ Jeugd voor langere termijn in te zetten in Amstelveen

Vraag

In de gemeente Amstelveen, en ook in de rest van Nederland, is te zien dat er lange wachtlijsten zijn voor jeugdzorg, er is een complexe sociale kaart en de kosten voor de jeugdzorg lopen op. In dit project in Amstelveen onderzoeken we of de inzet van een POH GGZ Jeugd deels bijdraagt aan een oplossing voor deze problemen en aan de kwaliteit van zorg.

Resultaten

  • De POH GGZ Jeugd draagt bij aan kennen van de jeugd
  • We organiseren benodigde zorg dichtbij
  • Deelnemende huisartsen zijn tevreden
  • Zo’n 60% van de trajecten wordt zonder doorverwijzing afgerond
Sluiten