Participe Amstelland ontwikkelt een nieuwe dienstverlening met het doel: het verbeteren van de kwaliteit van leven van zelfstandig wonende mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Het gaat om kortdurende individuele trajecten, waarbij een coach mensen met dementie begeleidt en toeleidt naar welzijnsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld Meer Bewegen voor Ouderen, biljarten, een creatieve club, ommetjes wandelen, een leesclub of een koor.
De activiteitencoach gaat samen met de cliënt op zoek naar een activiteit die bij de persoon past. Wanneer deze is gevonden kijkt de activiteitencoach goed naar wat ervoor nodig is waardoor de cliënt naar de activiteit kan blijven komen. De coach zorgt er bijvoorbeeld voor dat vervoer geregeld is of dat er een aanspreekpunt is op de locatie van de activiteit.
Het project ‘Thuis wonen met dementie’ richt zich op cliënten die een toegangsbewijs hebben voor een plek in een verpleeghuis ( WLZ-indicatie VV 4 of VV 5), maar daar (nog) geen gebruik van maken. Zij wonen zelfstandig thuis. Het project is bedoeld voor inwoners van de regio Amstelland.
Een traject tussen cliënt en coach duurt maximaal 3 maanden en bestaat uit de volgende stappen: een intake, inventariseren van wensen, behoeften en mogelijkheden, toe leiden naar een activiteit en mogelijk maken dat de cliënt naar de activiteit kan blijven gaan. Daarna wordt het traject afgesloten.
De activiteitencoach van Participe begeleidt cliënten naar welzijnsactiviteiten waar de cliënten blij van worden. Waar het gaat om wat wél lukt. Waar talent wordt aangesproken. Ontmoeting, sociale contacten, samen activiteiten ondernemen geeft plezier en betekenis, waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Dit is ook fijn voor de mantelzorgers, die letterlijk even respijt hebben van de zorg. De activiteitencoach zal de mantelzorger ook attent maken op ondersteuning zoals gespreksgroepen of individuele begeleiding.
Heeft u cliënten met dementie in uw caseload die u het gunt om meer onder de mensen te komen? Hebben deze cliënten recht op een plek in een verpleeghuis maar blijven ze zelfstandig thuis wonen? Verwijs hen naar ons en/of ons naar hen! Heeft u zelf geen cliënten maar verwacht u dat we uw collega wel kunnen helpen: stuur dit bericht door!
Dit project wordt mogelijk gemaakt door Zorgkantoor Zorg en Zekerheid. Het gaat, in eerste instantie, om mensen die recht hebben op een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Binnen het project is veel ruimte om de nieuwe dienstverlening verder te ontwikkelen. Doel is dat we een manier vinden om mensen met dementie die zelfstandig wonen een betere kwaliteit van leven geven.
Heb je een goed idee? Voel je welkom!
Meer informatie: Thea Stomphorst, t.stomphorst@participe.nu / 06-53720009