Op 29 november heeft een delegatie zorgprofessionals uit Oostenrijk en Spanje het wijksamenwerkingsverband Keizer Boven West bezocht. Zij waren nieuwsgierig hoe in de wijk het gedachtegoed van Positieve Gezondheid een plek heeft gekregen.
De deelnemers uit Oostenrijk en Spanje waren vooral geïnteresseerd in hoe een wijksamenwerkingsverband werkt, hoe de samenwerking tussen de verschillende partijen gaan en hoe de implementatie van Positieve Gezondheid verloopt. Na een korte introductie van Lydia Gobel de wijkcoordinator en Stefanie Mouwen, programma manager van Amstellandzorg zijn de deelnemers enthousiast in gesprek gegaan met Stef Walsma, wijkcoach over maatschappelijk werk en Positieve Gezondheid, Ingeborg Kortekaas, assistente en trainer Positieve Gezondheid, over het trainerschap van Positieve Gezondheid en vrijwilliger Edwin Barentsen over de buurtinitiatieven onder de vlag van Kleurrijk Leven. Achteraf werden de beelden gedeeld en de geleerde lessen uitgewisseld.
Belangrijke succesfactor van de implementatie van Positieve Gezondheid in de wijk is de bottum up benadering waarbij we uitgaan van de intrinsieke motivatie van mensen om mee te doen. Ook het laagdrempelig fysiek elkaar ontmoeten in de wijk met een typisch kopje Nederlandse koffie heeft een grote meerwaarde. Een voorbeeld hiervan is het Kleurrijk Leven Café waarbij bewoners onder het genot van een kopje koffie vragen kunnen stellen op het gebied van sociaal welzijn. Deze manier van werken waarbij hulp laagdrempelig kan worden ingezet was nieuw voor de deelnemers. Door het werkbezoek wordt nog meer duidelijk hoeveel mooie dingen er al zijn ontstaan in de wijk maar ook verder in de regio rondom Positieve Gezondheid en in de samenwerking tussen Zorg en Welzijn. De deelnemers gaan met veel inspiratie voor hun eigen projecten terug naar Oostenrijk en Spanje.
Het werkbezoek werd georganiseerd door Vilans, kennisinstituut voor de langdurige zorg in het kader van het Europese InCare project. In dit project worden in drie verschillende pilots nieuwe integrale aanpakken voor de langdurige of chronische zorg ontwikkeld. Het project wordt door de EU gefinancierd.