© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Pilot rondom opsporing atriumfibrilleren in de apotheek

9 november 2023

In het kader van het AF project gaan we een pilot starten rondom opsporing in de apotheek. In de twee pilot-apotheken kunnen binnenkort 65-plussers die geen antistolling gebruiken met behulp van de MyDiagnostick zelf meten of ze een onregelmatige hartslag hebben. Bij een positieve uitslag verwijst de apotheker de patiënt voor een ECG door naar de huisarts. Het aantal doorverwijzingen wordt gemeten en er wordt gekeken of daadwerkelijk sprake is van atriumfibrilleren. Daarnaast interviewen we patiënten en de apotheekteams over hun ervaringen. We kijken of de werkwijze goed werkt en hoe groot het aantal opgespoorde AF patiënten is. Als de pilot succesvol is, willen we de pilot uitbreiden in de regio.

Deelname

Bijna alle huisartsen en POH’s hebben inmiddels de scholing rondom AF/VTE gevolgd en een aanzienlijk deel van de huisartsen is inmiddels gestart of start binnenkort met leveren van de gestructureerde zorg. Onze praktijkconsulenten hebben bijna alle praktijken die gaan starten bezocht om extra uitleg te geven.

Een student heeft de praktijken, die dit wilden, geholpen met het op orde brengen van de patiëntenpopulatie. Hieruit bleek dat bij gemiddeld 15% van de patiënten met atriumfibrilleren per praktijk de hoofdbehandelaar onbekend is. Met de cardiologen is afgesproken dat zij deze patiënten nalopen. Er wordt een ontslagbrief gestuurd indien de patiënt terug kan naar de eerste lijn. Dit wordt als zodanig vermeld in de brief, advies is om deze patiënten meteen in de atriumfibrilleren zorg op te nemen.

Meer nieuws lezen?

Sluiten