© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar overzicht

Fax met pensioen, meer in het groen

In de regio Amsterdam/Amstelland starten we per 1 mei 2023 om de gezamenlijk de fax de deur uit te doen. Een van de centra die al bijna faxloos werkt is de Marne. Anita Scheeper was hier de initiatiefnemer: “In 2019 zijn wij begonnen met medewerkers over te halen niet meer te faxen. Dat wilde niet echt lukken, want de fax werkte toch gewoon? We zijn gestart met het in kaart brengen wat er nog gefaxt werd en was hiervoor een alternatieve, veiligere manier van communicatie mogelijk?”

Inmiddels kan er vanuit de huisartsenpraktijken niet meer gefaxt worden, er worden alleen nog faxen ontvangen, die vervolgens omgezet worden naar mail. De andere partijen die tot op heden nog faxen zijn vooral apotheken, die een baxteraanvraag doen. Deze apotheken worden teruggemaild dat de fax er binnenkort uit gaat. De praktijken maken de recepten die op deze manier binnenkomen niet meer aan.

Naast het feit dat de fax geen veilig communicatiemiddel is, biedt het ook andere voordelen:

  • Minder administratie, scannen is niet meer nodig
  • Kostenbesparing op de telefoon- en papierkosten (milieu)
  • Minder loopbewegingen naar en van de fax
  • Ruimtebesparing, het faxapparaat weg

Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ben je als zorgverlener verplicht om ervoor te zorgen dat de informatie veilig overgedragen wordt. Op basis van de huidig geldende normen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy is de fax niet geschikt voor het uitwisselen van bijzondere persoonsgegevens.

In het kader van “Fax met pensioen, meer in het groen” stelt de HCA 100 euro per fax beschikbaar om de ruimte die ontstaat na het verwijderen van de fax te vullen met een prachtige plant, een mooie vaas met bloemen etc, zelf in te vullen en aan te schaffen, factuur mag naar c.mulder@amstellandzorg.nl.

Voor een praktisch stappenplan verwijzen we je graag naar het volgende document stapppenplan Faexit onder downloads. Kom je er zelf niet uit, onze digicoaches kunnen je helpen, stuur een mail naar c.mulder@amstellandzorg.nl

Downloads

Sluiten