Amstelland Zorg vindt het belangrijk dat iedereen, elke dag, veilig en gezond van en naar huis komt. Deze missie dragen we actief uit, waarbij pro-activiteit en verantwoordelijkheid centraal staan. Dit geldt niet alleen voor de manier waarop we met zorg voor de patiënt omgaan, maar dit geldt ook voor de manier waarop wij ons verzuimbeleid voeren. Daarbij is elke medewerker belangrijk voor Amstelland Zorg en hebben we iedereen elke dag nodig. Daarom willen wij een fijne en veilige werkomgeving bieden en aandacht geven aan het voorkomen en reduceren van verzuim. We zijn immers met zijn allen verantwoordelijk voor het succes van de organisatie. In dit onderdeel staan handvaten die je als werkgever kan gebruiken of kan uitleggen richting je medewerkers. Scroll naar beneden voor handige documenten.
Verzuim kan grote gevolgen hebben op individueel-, team-, afdelings- en zelfs organisatieniveau. Daarnaast kan verzuim veel verschillende oorzaken hebben, zowel binnen het werk als daarbuiten. Daarom is het raadzaam een verzuimbeleid te volgen waarbij er actiever aandacht besteed wordt aan het voorkomen en reduceren van verzuim.
Natuurlijk kan het voorkomen dat de medewerker vanwege beperkingen tijdelijk minder inzetbaar bent, of dat zelfs volledige uitval onvermijdelijk is. Op het moment dat hier sprake van is, dien je als werkgever er samen met de medewerker alles aan te doen om hem/haar weer veilig en gezond aan het werk te helpen. Voor de korte termijn, maar ook voor de (zeer) lange termijn.
Werkzaam kunnen blijven tot aan je pensioen is het hoogst haalbare, en daar zetten we bij Amstelland Zorg op in. We worden hierin geholpen door de wettelijk verplichtingen die we gedurende de verzuimperiode gezamenlijk hebben. De focus ligt op het benutten van je arbeidsmogelijkheden in plaats van de nadruk te leggen op aanwezige beperkingen.
Omdat we iedereen willen ondersteunen bij het inzetbaar zijn en blijven, voeren we een preventief en curatief verzuimbeleid. Dat wil zeggen dat we, in eerste instantie, uitval voor werk willen voorkomen door met elkaar in gesprek te gaan wanneer hier aanleiding voor is.
Dit adviseren wij ook aan jullie. Aangezien we je graag willen helpen om het niet zover te laten komen dat je uitvalt, vragen we je om tijdig in gesprek te gaan met je medewerker. Tijdens dit gesprek onderzoeken jullie gezamenlijk de mogelijke oplossingen die er op dat moment zijn. Dat kan betekenen dat een verzuimmelding niet de best passende ‘oplossing’ is maar dat er wordt gekeken naar andere mogelijkheden van verlof. Ook kan het zijn dat jullie afspreken dat je wel naar het werk komt, maar andere werkzaamheden verricht of minder lang aan het werk bent.
Het voeren van een actief preventie- en verzuimbeleid waarbij aandacht en gedeelde verantwoordelijkheid centraal staan draagt daarmee bij aan goede zorg voor elkaar.
Heb je vragen of ben je op zoek naar nog meer tips? Neem dan contact op met Janneke van der Leen.