Het doel van deze richtlijn is eenduidig beleid in de regio m.b.t. het voorschrijven van liraglutide (Saxenda), waarbij altijd een zorgvuldige afweging wordt genomen t.a.v. het besluit (eindbeslissing eigen huisarts) om liraglutide wel/niet voor te schrijven.
Liraglutide 3,0 (Saxenda) staat geregistreerd voor obesitas, dus BMI >30, maar alleen vergoeding na GLI bij BMI >35 icm obesitas-gerelateerde co morbiditeit en ook bij BMI>40 zonder co morbiditeit. Liraglutide 1,8 (dus Victoza) is alleen geregistreerd voor diabetes type 2.
Deze richtlijn is gebaseerd op de richtlijn Overgewicht en Obesitas en tot stand gekomen in samenwerking met internist-endocrinoloog Weena Chen van het Amstelland Ziekenhuis, kaderartsen, programma manager Leefstijl en preventie en programma manager integrale chronische gezondheid.
De richtlijn is van belang, omdat meer dan de helft van de Nederlandse Volwassenen overgewicht heeft en een aanzienlijk deel daarvan kampt met obesitas. De richtlijn geeft adviezen voor het stellen van de diagnose, het gebruik van de juiste uitkomstmaten, gepersonaliseerde zorg en organisatie van zorg, en het voorschrijven van medicatie.
Deze zorg wordt verleend door een multidisciplinair team, waarin de huisarts de hoofdbehandelaar is, maar samen met de praktijkondersteuner de basis vormt. Andere leden van dit team kunnen een diëtist, leefstijlcoach en fysiotherapeut (beweegcoach) zijn, waar de huisarts naar kan doorverwijzen. Alle aangesloten huisartsenpraktijken bij Amstelland Zorg leveren deze zorg.