© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Gesprekskaarten van Pharos

11 september 2023

Mensen die laaggeletterd zijn en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite om informatie over ziekte en gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. Denk aan mensen met een lage opleiding, ouderen en migranten.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Eén op de 4 mensen heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben vaker chronische ziekten en psychische problemen. Dit kan grote gevolgen hebben. Op de site van Pharos vind je veel informatie die je kunt gebruiken in de spreekkamer. Bijvoorbeeld gesprekskaarten. Daarnaast is er veel andere visuele informatie op de site te vinden die beter aansluit bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Gesprekskaarten

De afbeeldingen op de gesprekskaarten vertellen hetzelfde verhaal als de tekst en zorgen er daardoor voor, dat het verhaal nog duidelijker is. Doordat de patiënt de informatie beter begrijpt, ondersteunen praatkaarten ook het samen beslissen. Na het consult kan de patiënt de kaart mee naar huis nemen. Hierdoor is de informatie thuis nog eens rustig na te lezen, ook door familie en vrienden. De kaarten zijn ook goed inzetbaar bij mensen met een hogere opleiding. Het helpt om de informatie die verteld wordt beter op te slaan. Ook snappen veel mensen niet precies hoe hun lichaam in elkaar zit. De afbeeldingen helpen hierbij.

Meer nieuws lezen?

Sluiten