© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Help, de fabrikant stopt met mijn spirometer

30 november 2022

dr. Lisette van den Bemt, onderzoeker en drs. Peter Smink, kaderhuisarts
Bron: CAHAG

De CASPIR-mailbox is de afgelopen periode overspoeld met dergelijke noodkreten. We hebben daarom de fabrikanten om opheldering gevraagd en koppelen dat graag aan jullie terug.

Welke spirometers gaan uit roulatie en hoe snel gaat dat gebeuren?

Er zijn twee spirometers waarvan het bij ons bekend is dat ze op termijn niet meer ondersteund worden. Het gaat daarbij om SpiroPerfect van Welch Allyn en de spiro USB-spirometer van Vyaire (voorheen Carefusion). Welch Allyn heeft schriftelijk bevestigd dat zij tot april 2025 zowel de hard- als software van SpiroPerfect blijven ondersteunen. Ze geven aan hun best te doen om ook na dit tijdstip hun klanten zo goed mogelijk te helpen, al kunnen ze dat dan niet langer meer garanderen. Vyaire heeft aangegeven (oktober 2022) nog minimaal vier jaar onderdelen voor de spiro USB te leveren. PT Medical blijft de spirometers nog zeker 20 jaar ondersteunen. Echter zonder onderdelen en software-updates is het niet realistisch om te verwachten dat dit systeem nog zo lang bruikbaar is. Het advies van de leverancier is om niet automatisch Windows te updaten op de computer waar de spirometriesoftware op staat, echter dat met hen in overleg te doen om eventuele problemen te voorkomen. Gebruikt u dus een van deze twee systemen dan heeft u de tijd om weloverwogen een keuze te maken voor een nieuwe spirometer.

Ik start met spirometrie in de praktijk, welke meter moet ik nu kiezen? 

Wij kunnen als commissie geen specifieke spirometer aanbevelen. Wel kunnen we aangeven waar je op moet letten bij de aanschaf van een spirometer. Zo is het belangrijk dat u de curves kunt zien tijdens de uitvoering van het onderzoek. Daardoor zijn bijvoorbeeld de meest handheld-spirometers niet geschikt. Een overzicht van CAHAG-adviezen voor de aanschaf van een spirometer staat hier op de website. Ook kunt u hier een overzicht vinden van spirometers die te krijgen zijn die volgens de fabrikant aan de ATS/ERS richtlijn voldoen. Let bij de aanschaf van een spirometer er op dat het goedkoopste apparaat wel eens duurkoop kan zijn. Bij sommige spirometers kunnen alleen dure bacteriefilters gebruikt worden of er moet verplicht cloudopslag bijgekocht worden. Vraag dus altijd bij leveranciers om het totaalplaatje en niet alleen wat de initiële kosten zijn. Houd er rekening mee dat er ook een ijkspuit nodig is die bruikbaar is bij uw spirometer. CASPIR-cursisten die twijfelen over de juiste keuze voor aanschaf van een spirometer kunnen altijd advies bij de docent inwinnen.

Meer nieuws lezen?

Sluiten