© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Meer wijkzorg in Amstelveen dankzij samenwerking

2 oktober 2023

AMSTELVEEN – 2 oktober 2023 – Goed nieuws voor inwoners van Amstelveen: Brentano, Amstelring en Zonnehuisgroep Amstelland kunnen meer mensen wijkzorg bieden omdat ze op meerdere vlakken samenwerken. Dit is ook prettig voor huisartsenpraktijken en ziekenhuizen: zij kunnen voortaan via één centrale ingang wijkzorg voor hun patiënten aanvragen. De nieuwe werkwijze is een pilot die 2 oktober van start gaat. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Amstelland Zorg en financiering door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de SOW-subsidieregeling voor ondersteuning van de wijkverpleging.

Eén centrale ingang

De nieuwe werkwijze begint met een heldere verwijzing door de huisarts of het ziekenhuis. “De huisarts legt uit dat er een wijkverpleegkundige bij de patiënt langskomt”, zegt Jacomien de Jong van Amstelland Zorg. “Daarna kan de huisarts via één centrale website de aanvraag indienen. Heel prettig, want voorheen waren zij veel tijd kwijt met het vinden van beschikbare wijkzorg.”

Alle aanvragen komen binnen op één punt. Elke dag verdelen medewerkers uit wijkteams van Brentano, Amstelring en Zonnehuisgroep Amstelland de nieuwe aanvragen in gezamenlijk overleg. Daarna onderzoekt een wijkverpleegkundige samen met de patiënt wat hij of zij nog zelf kan doen. Is er een naaste die kan helpen? Welke hulpmiddelen, zoals een druppelbril, medicijndispenser en beeldbellen, zijn geschikt? Kan er ook via de gemeente of het sociale domein hulp komen? Daarna vindt terugkoppeling plaats naar de verwijzer en naar de patiënt. Zo is voor iedereen duidelijk wat wijkzorg doet en wordt de tijd zo slim mogelijk besteed.”

Meer informatie

Tijdens de pilot die 2 oktober van start gaat, willen de organisaties samen veel leren over deze werkwijze. De ambitie is om de geteste nieuwe werkwijze in 2024 verder te brengen. Bijvoorbeeld door andere typen wijkzorg (casemanagers dementie, technische zorg) toe te voegen aan het aanmeldpunt, door uit te breiden buiten Amstelveen of door uit te breiden met andere wijkzorgaanbieders.

Vanaf 2 oktober start de pilot, waarin de wijkteams eerst onderling zullen oefenen met de werkwijze. Vanaf 10 oktober kunnen verwijzers, cliënten en hun naasten wijkzorg aanvragen op www.wijkzorgamstelveen.nl Ook is hier meer informatie te vinden over de nieuwe werkwijze.

Meer nieuws lezen?

Sluiten