© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Positieve Gezondheid en doktersassistentes

27 november 2023

Ingeborg Kortekaas, assistente, leefstijlcoach en trainer Positieve Gezondheid in onze regio, heeft recent een nascholingsboekje geschreven voor Accredidact. Het is gericht op Positieve Gezondheid speciaal voor doktersassistentes. Er is ook in samenwerking met Visiom (trainingspartner van IPH) een geaccrediteerde training ontwikkeld door Ingeborg.

Rol dokterassistentes

Doktersassistentes hebben een grote rol bij Positieve Gezondheid en Meer Tijd voor de Patiënt. Zij spreken op een dag veel meer patiënten aan de balie, telefoon of eigen spreekuur dan een gemiddelde huisarts. Assistentes zijn gewend om te triëren door gesloten vragen te stellen. Door nadat urgentie is bepaald, vaker open vragen te stellen vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid, ontstaat een ander gesprek en een breder beeld van het leven van de patiënt.

In het begin kan het meer moeite kosten om ook andere vragen te stellen. Maar door het vaak te doen wordt het makkelijker en kost het niet veel extra tijd. Door een ander gesprek wordt het werk door assistentes als meer divers en leuker ervaren.

Effect

Patiënten vinden het fijn als ze een stuk autonomie terugvinden of als ze hun focus mogen terugbrengen naar wat ze wel nog kunnen of graag doen. Ze waarderen dat er naar hen geluisterd wordt. Dit zal niet altijd kunnen gedurende de dag maar wel op de rustigere momenten. Het kan ervoor zorgen dat sommige patiënten de huisartsenpraktijk minder hoeven te bezoeken. Of dat er een betere inschatting gemaakt kan worden hoeveel tijd er op het spreekuur van de huisarts nodig is.

Training

Mocht u geïnteresseerd zijn in een training Positieve Gezondheid specifiek voor uw doktersassistentes neem dan contact op met Stefanie Mouwen via smouwen@amstellandzorg.nl

Meer nieuws lezen?

Sluiten