© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Succesvolle implementatie teleconsultatie

27 mei 2024

Ziekenhuis Amstelland biedt al voor maar liefst 90% van de specialismen teleconsultatie aan, wat het afgelopen jaar resulteerde in meer dan 1400 aanvragen voor medisch specialistisch advies uit onze regio. Daarmee zijn al ongeveer 280 onnodige polikliniekbezoeken voorkomen. In de komende periode zullen de laatste specialismen, waaronder de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) en Radiologie, nog van start gaan met teleconsultatie.

Wat is teleconsultatie?

Teleconsultatie stelt huisartsen in staat om digitaal via ZorgDomein een (niet-spoedeisende) vraag te stellen aan de medisch specialist, bijvoorbeeld over een behandeladvies of diagnostisch traject.  De medisch specialist beantwoordt de vraag schriftelijk binnen drie dagen in ZorgDomein. Op deze manier wordt de verwijsstroom vanuit de eerste lijn naar het ziekenhuis geoptimaliseerd en wordt kennisuitwisseling gestimuleerd. Bij teleconsultatie blijft de huisarts hoofdbehandelaar.

U vindt teleconsultatie in ZorgDomein onder het kopje:  Zorgvraag selecteren -> Advies.

Evaluatie & opschaling

Een evaluatie uitgevoerd door Amstelland Zorg toont aan dat teleconsultatie door de betrokkenen wordt gewaardeerd. Patiënten ervaren in veel gevallen het voordeel dat ze niet naar het ziekenhuis hoeven, terwijl ze toch het gevoel hebben dat de medisch specialist betrokken is geweest. Huisartsen zijn tevreden met de snelle en laagdrempelige manier om te overleggen met een specialist. Voor medisch specialisten biedt teleconsultatie het voordeel dat zij kunnen adviseren op basis van concrete vragen. Een van de medisch specialisten benadrukt: “Door gebruik te maken van teleconsultatie kunnen we efficiënter werken. We kiezen zelf een geschikt moment om de vraag te beantwoorden.”

Voor vragen over teleconsultatie kunt u contact opnemen met Stefanie Mouwen, via s.mouwen@amstellandzorg.nl.

Meer nieuws lezen?

Sluiten