© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Positieve Gezondheid: ervaringen uit de praktijk

24 januari 2023

Inmiddels zijn al veel zorgverleners uit de regio getraind in Positieve Gezondheid. De komende periode gaan we in deze nieuwsbrief ervaringen delen. Als eerste is Lea Polak, diëtist en leefstijlcoach aan het woord.

Hoe vat je nou samen wat het is “Positieve Gezondheid”? Ik zal een poging wagen. Het is een stroming om op een bredere manier naar gezondheid te kijken. Wie en wat is voor iemand belangrijk. Welke activiteit kan iemand toevoegen aan zijn/haar leven, zodat het mooier wordt. Dit, terwijl er misschien ook allerlei medische en/of mentale uitdagingen spelen bij degene met wie je het gesprek hebt. En niet alleen bij “de ander”, ook bij jezelf als zorgverlener. Hoe is bijvoorbeeld jouw kwaliteit van leven? Jouw mate van zingeving?

Waardevol

Wat ik als heel waardevol heb ervaren is de scholing met een gevarieerde groep zorgverleners uit Amstelveen. We leerden niet alleen over wat Positieve Gezondheid is, we leerden ook elkaar beter kennen, ook in de intervisie die volgde. Positieve Gezondheid komt denk ik tot maximale bloei als zorgverleners, het sociale domein en de nuldelijn elkaar kennen. En dat is gelijk een uitdaging. Hoe zorgen we dat de lijnen kort zijn en blijven in Amstelland. De website www.ontmoetelza.nl en vooral bijeenkomsten op locatie dragen daar aan bij. Mooie stappen worden daarin reeds gezet.

Positieve Gezondheid laat de regie bij de cliënt/patiënt. Ik zie mijn cliënten met creatieve oplossingen komen. Bijvoorbeeld een vrouw van begin 40 die veel vriendinnen in het buitenland had die ze miste en die ook wat meer wilde gaan bewegen, kwam met het idee om te gaan wandelen met een koptelefoon en dan gelijk één van haar vriendinnen te gaan bellen. Niet alles loopt altijd soepel: Ik heb het Spinnenweb van Positieve Gezondheid voor kinderen een keer door een 9-jarige jongen laten invullen, die het eerst invulde en er daarna flink in ging krassen. Later in het gesprek was hij eraan toe om uit te leggen wat er in zijn leven speelde. Zelf wou ik mijn vriendengroep onderhouden en uitbreiden. Ik ben lid geworden van een lokale kookclub waar ik nieuwe mensen heb leren en ik heb nu minimaal 2x per maand etentjes met vrienden waar ik enorm van geniet.

Lastig

Wat ik lastig vind is om regelmatig eraan te denken om het Spinnenweb van Positieve Gezondheid in te laten vullen. Vooral na een weekend of vakantie vraagt dat extra aandacht bij mij. Of soms voel ik een aarzeling bij mezelf, terwijl ik al heel veel mooie gesprekken ermee heb mogen ervaren. Wat mij helpt is als ik het Spinnenweb en een pen alvast klaarleg bij de zitplaats van de patiënt/cliënt. Die begint dan meestal zelf al geïnteresseerd ernaar te kijken en te vragen wat het is.

Tip

Al een keer zelf de gesprekstool van Positieve Gezondheid ingevuld? Doe dit dan een keer.

We kunnen heel lang praten over Positieve Gezondheid. Door het zelf in te vullen, door ermee te werken, ontdek je wat de toegevoegde waarde voor jou kan zijn. Deel je ervaringen met je collega’s, wanneer het gesprek lekker liep en wanneer je cliënt/patiënt stil voor zich uit bleef kijken. Soms gaat het om een eerste zaadje planten en daar zijn we met zijn allen mee bezig!)

Meer nieuws lezen?

Sluiten