Je patiënt krijgt thuiszorg en je wil weten hoe het met de behandeling thuis gaat dus je kijkt in je HIS, roept het dossier van de thuiszorg op en typt een vraag aan de thuiszorg – alles zonder je eigen HIS te verlaten. Visie van de verre toekomst?
Nee, hoor, inmiddels kan het – technisch gezien in ieder geval! Amstelland Zorg is aan het pionieren. Wij hebben van 9 tot 11 november deelgenomen aan een hackathon, 3 dagen waarin programmeurs van verschillende ICT bedrijven in de zorg samen zijn gezet om te knutselen aan de uitdaging om vanuit je HIS inzage te krijgen in het EPD van de VVT om vervolgens met de wijkzorg hierover te communiceren. Geen aparte applicatie, geen brieven, geen telefoontjes, niets overtypen! Real-time data en een professioneel overleg, onafhankelijk ervan welke thuiszorgverlener op dat moment aanwezig is.
Technisch gezien kon er deze dagen al best veel om het werk van zorgverleners te verlichten maar veel hangt ervan af welke ICT er gebruikt wordt. ICT leveranciers in de VVT zijn de ICT leveranciers in de huisartsenzorg een stapje voorruit want deze gebruiken de (internationale) koppel standaarden FHIR en NUTS. FHIR staat voor Fast Healthcare.
Interoperability Resource en is een programeer standaard die bij gezondheidsoverdrachten (MedMij) toegepast wordt. Een NUTS nodus is een stukje infrastructuur, dat toelaat dat de bevoegde persoon binnen de bevoegde organisatie relevante medische gegevens van zijn/ haar patiënt in kan zien. Op deze manier kan je rechtstreeks vanuit je EPD inzicht krijgen in het bronsysteem van een andere zorgverlener, onafhankelijk ervan of dit een VVT instelling, huisarts, apotheek of paramedici is.
Helaas werken de traditionele HIS’en (nog) niet met deze FHIR/ NUTS koppelingen – maar de nieuwe HIS leverancier Meditools wel. De reden dat wij deel hebben genomen aan deze hackaton is omdat wij de wens hebben vanuit Amstelland Zorg, om data vanuit het bronsysteem uit te wisselen zonder tussen platform, waar mogelijk. We weten nu dat het technisch mogelijk is, in de praktijk moet er nog veel uitgewerkt worden.