© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Reactie op geneeskundige verklaring / doktersverklaring

20 oktober 2022

Aan de huisarts wordt regelmatig door patiënten gevraagd om een geneeskundige verklaring over bijvoorbeeld ziekte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid af te geven. In Nederland is hiervoor door de KNMG ( Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst ) een standpunt over ingenomen die als volgt luidt:

“De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen,naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte? Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zonodig kan de onafhankelijke arts, met toestemming van de patiënt, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(-en). “

Instanties (reisbureau, school, werkgever, etc.) die zo’n verklaring van u verlangen kunt u hierop wijzen door onderstaande brief te overhandigen.

Meer nieuws lezen?

Sluiten