© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Transformatieaanvraag voor toekomstbestendige inzet SO/VS in de eerste lijn ingediend

18 september 2024

Goed nieuws! Er is een volgende stap gezet om de inzet van de specialist ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialist in de eerstelijnszorg toekomstbestendig te waarborgen.

Huidige situatie

Er zijn momenteen samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde (SO) en verpleegkundig specialisten (VS) over werken in de eerstelijn. De SO’s en VS doen consulten en sluiten aan bij diverse multidisciplinaire overleggen als GPO, MDO en PaTZ.

Aanleiding

Door personeelswisselingen en vacatures wordt het voor de SO’s en VS steeds moeilijker om aan de vraag vanuit de huisartsen te kunnen voldoen. Waar eerst een vast contactpersoon per wijksamenwerkingsverband was, worden nu de vragen vanuit de huisartsen binnen een VVT organisatie tussen de SO’s/VS verdeeld. Er is dus in de hele regio niet meer overal een vast contactpersoon per wijksamenwerkingsverband.

Mogelijke oplossing

De VVT-organisaties Brentano, Amstelring en Zonnehuisgroep Amstelland bundelen hun krachten en gaan hierin nauw samenwerken. Zij vormen met hun SO’s en VS een gezamenlijke poule, zodat de groeiende zorgvraag beantwoord kan worden. Het idee is dat de vraag om een consult of om deelname aan een GPO bij de poule binnenkomt en dat die vanuit de poule beantwoord zal worden. Als er binnen de poule sprake is van verloop, kunnen de binnenkomende vragen sneller herverdeeld worden. Daarnaast worden in de poule ook GZ psychologen en Wzd-functionarissen opgenomen. Het idee is wel om zoveel mogelijk met vaste contactpersonen te blijven werken. Ook wordt in de werkwijze de afstemming met de apotheek opgenomen.

Transformatieaanvraag

Voor een IZA-transformatieaanvraag moest eerst een ‘snelle toets’ worden ingediend, waarbij de zorgverzekeraar beoordeelt of de aanvraag kans van slagen heeft. Deze snelle toets is inmiddels goedgekeurd.

Vervolgens is de volledige IZA-transformatieaanvraag ingediend. We wachten nu op goedkeuring. Als deze wordt toegekend, komen er middelen beschikbaar om de gezamenlijke poule en een uniforme werkwijze te ontwikkelen, zodat de regionale dekking van dit zorgaanbod gewaarborgd blijft.

Amstelland Zorg is betrokken bij de transformatieaanvraag en heeft ook de handtekening gezet onder de aanvraag van de snelle toets.

Meer nieuws lezen?

Sluiten