© 2024 Amstelland Zorg
Terug naar Nieuws

Van aanmeldportaal naar Verwijspunt 020

18 september 2024

Heeft u een oudere patiënt die tijdens het herstel niet zelfstandig thuis kan wonen? Neem dan contact op met Verwijspunt 020 voor een passende plek. Het oude aanmeldportaal is opgegaan in Verwijspunt 020. Naast de bekende Eerstelijnsverblijf-bedden is er ook de mogelijkheid om iemand te laten revalideren op de geriatrische revalidatie.

Geriatrische revalidatie vanuit de thuissituatie, wat is dat?

Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) is een kort verblijf in een instelling waarbij de patiënt door gerichte therapie zijn of haar situatie kan verbeteren. Er moeten dan duidelijke revalidatiedoelen mogelijk zijn en de patiënt moet belastbaar, trainbaar en (cognitief) leerbaar zijn. De patiënt moet bijvoorbeeld revalideren na een CVA, na een bovenarmfractuur of na een ernstige infectieziekte.

Binnen de GRZ is multidisciplinaire behandeling beschikbaar van bijv. fysiotherapeut en ergotherapeut. Na de revalidatie kan de patiënt zich thuis weer redden. 

Wat is het verschil met eerstelijnsverblijf (hoog complex)?

Bij eerstelijnsverblijf (ELV) ligt de nadruk meer op zorg en ondersteuning en minder op actieve behandeling. Bijvoorbeeld als iemand moet herstellen na en fikse griep, of als er sprake is van een fractuur, maar de patiënt is minder cognitief leerbaar en/of belastbaar. Er zijn er geen expliciete revalidatiedoelen en de vraag naar verzorgende ondersteuning is groter. Ook na dit herstelverblijf keert de patiënt terug naar huis.

Voor welke patiënten geldt dit?

Zowel GRZ als ELV wordt geleverd vanuit de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat deze bedden niet beschikbaar zijn voor mensen met een indicatie voor de wet langdurige zorg (wlz).

Aanmelden voor GRZ vanuit huis?

Aanmelden kan (net als voor ELV en Crisis) via het Verwijspunt 020. De huisarts kan de aanvraag via ZorgDomein indienen. Een specialist ouderengeneeskunde doet vervolgens de triage en na akkoord zoekt het Verwijspunt 020 een passende plek. Of de zorgbemiddelaar van Verwijspunt 020 belt terug en overlegt over een meer passende indicatie.

Liever eerst overleg? Dan kun je contact opnemen met de specialist ouderengeneeskunde of verpleegkundig specialist die aan jouw wijksamenwerkingsverband verbonden is. Je kunt ook voor overleg bellen met het Verwijspunt020 via 020 – 262 81 12.

Meer nieuws lezen?

Sluiten